Historien om RHL – Raven Hockey League

När RHL egentligen startade är fortfarande ett mysterium och ingen vet säkert. Troligtvis bygger ligan på en utveckling från olika håll. Historikerna har efter mångåriga dispyter äntligen enats kring en någorlunda gemensam bild.

Religiöst skådespel för indianer

Berättelser finns från den tid då Portugiserna först satte sin fot på indianskt territorium. Berättelser som vittnar om en typ av andligt skådespel utfört av Aztekerna i samband med vinterhalvårets månbana. Enligt berättelserna möttes två grupper av samhällets starkaste individer iklädda en mycket märklig fjäderdräkt med tillhörande huvudbonad. Upptäckarna kallade det ”corvos coleção” vilket översatt till svenska betyder ungefär ”samling korpar”. Med andra ord upprinnelsen till The Raven Hockey League.

Portugiserna for hem fulla, och av förväntan

Upptäckterna väckte stor fascination hos dessa Portugiser som beslöt sig för att återvända hem i hopp om att kunna sprida företeelsen i Europa. Men på grund av oseriös fylla på vägen tillbaka till Europa, grumlade bilden av vad exploatörerna just sett och upplevt. I ett deliriums tillstånd försökte man förklara för sina vänner hur ”sporten” går till.

Europa i strid – över hockey?

Old_Time_Teaching_medium

En tidig bild från RHLs uppkomst. Bilden visar ett träningsläger i Montreal

Mindre serier och lag började dyka upp, alla med sina lokala regler i sporten. Sporten har länge anklagats för att vara en av faktorerna bakom Europas stridigheter under ett och ett halvt århundrade efter sportens inträde.

Historiker har länge tvivlat på det extrema antal kapitulationer som Frankrike gjort genom århundradena. Nya rön har istället givit oss insikten att det i många fall rörde sig om soldaters blodiga hockeybataljer ute på slagfälten där den vita hockeytejpen på en lyftad klubba av misstag setts som vit flagg.

Raven-traditionen tillbaka till Amerika

Vid den tid USA började formas fördes den gamla Raven-traditionen tillbaka till kontinenten, men denna gången något omtolkad. Här förfinades sakta men säkert sporten. Inte minst då den gick från en överklassport till en mer allsidig och mångkulturell rörelse.

Antagligen skedde detta i samband med att de gamla arbetarkvarteren i Brooklyns slumområden på tidigt 1900-tal bröt sig loss från överklassens järngrepp. Det började först som ett sätt att kanalisera den frustration som uppkom genom medelklassens förtryck. Brooklyns slumområden utgjordes vid den här tiden av människor från alla världens kontinenter. Tack vare detta skapades också förutsättningarna för att på sikt sprida kunskap om sporten tillbaka till sina hemländer. Genom detta blev det en världssport – vilket det är än idag.

Kontakta oss

Ibland uppstår frågor. Hittar du inte svaren under vår FAQ så får du maila oss och berätta. Vi hörs!

Not readable? Change text. captcha txt